WO-Logo WILLIAMS OZCELIK ARCHITECTS

img_cp

Akmerkez Cinema Expansion ∙ Istanbul, Turkey 2012

This proposal for a cinema renovation required the upgrade of all public spaces and movie theaters, as well as the addition of an indoor/outdoor restaurant space, children's play area, and a utilitarian projection room approach. Traditionally, multi-theater cinemas are operated by a number of technicians who must coordinate the various showings while constantly monitoring and adjusting the projection and sound equipment of which is scattered over a large area of the cinema. By dedicating a suspended causeway that connects the seven projection rooms, we lessened the burden placed on the technicians and ultimately reduced the staff requirement so that a single technician can access all projection rooms. While streamlining the operational conditions of the theater, the semi-opaque, polycarbonate shelled causeway also offers a 'behind the scenes' glimpse to the often hidden technical side of the cinema, adding an element of theater to the public areas.

Theater 6 and General Admissions

CP-00410

Elevation from mall corridor

 

CP-Plan

CP_PlanEx

Theater Layout

CP-00412

Glazed Cavity Acoustic Barrier Detail

CP_18

Cafe with technician's suspended causeway above

CP-20-DGRM_cam13

Suspended causeway and theater connectivity

 

<<< PROJECTS

©WO